Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για τα φίλτρα DPF σε όλα πιθανόν δεν γνωρίζετε

Μπορώ να αφαιρέσω το φίλτρο μόνος/η μου;

Το DPF είναι ο ρυθμιστής αντίστασης καυσαερίου του κινητήρα και φίλτρο κατακράτησης σωματιδίων αιθάλης, που δημιουργούνται από την καύση του diesel. Σε περίπτωση που αφαιρεθεί, η ECU θέτει τον κινητήρα σε κατάσταση ασφαλείας (safe mode) για την προστασία του κινητήρα, αλλά και εξαρτημάτων του (βαλβίδες, υπερσυμπιεστής κ.τ.λ) από την ανεξέλεγκτη αύξηση της θερμοκρασίας. Για τους παραπάνω λόγους η αφαίρεση του DPF δεν προβλέπεται σε καμία περίπτωση.

Σε περίπτωση καταστροφής του DPF και λόγω της υψηλής τιμής του, μπορώ να το αντικαταστήσω με imitation;

Η αντικατάσταση ενός γνήσιου φίλτρου (original) με ένα imitation δε συνιστάται, καθώς ελάχιστα φίλτρα-απομιμήσεις πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζουν οι εταιρίες. Είναι πολύ πιθανό να προξενήσετε σοβαρές βλάβες στον κινητήρα.

Μήπως να πατάω επίμονα το γκάζι, προκειμένου να πετύχω την απόφραξη;

Η απόφραξη είναι κάτι που γίνεται από την ECU του αυτοκινήτου σε συγκεκριμένη αντίσταση πίεσης και πληρότητας αιθάλης στο φίλτρο και δεν πρέπει να πατάμε το γκάζι, τουλάχιστον, όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται σε στάση. Σε αυτές τις περιπτώσεις παρατηρήθηκε ανάφλεξη του κινητήρα, λόγω της υπερθέρμανσης του φίλτρου σωματιδίων, που ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τους 1600°C. Μάλιστα, σε περίπτωση που το αυτοκίνητο παρουσιάσει σημαντική μείωση στην απόδοσή του, δεν θα πρέπει να πατάμε το γκάζι ούτε για να το οδηγήσουμε σε συνεργείο. Προτείνεται να μεταφερθεί με εταιρία οδικής βοήθειας.

Αξίζει να αγοράσω ένα γνήσιο καινούργιο φίλτρο DPF;

Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη αλλαγή κοστίζει από 1000€ έως 4000€, κρίνεται πιο συμφέρουσα η συντήρηση – καθαρισμός του φίλτρου, όταν μάλιστα δίνεται η ίδια εγγύηση!