Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για τα φίλτρα DPF σε ό,τι πιθανόν δεν γνωρίζετε

Μπορώ να αφαιρέσω το φίλτρο μόνος/η μου;

Το Φίλτρο σωματιδίων πετρελαίου (DPF) είναι φίλτρο κατακράτησης σωματιδίων αιθάλης, που δημιουργούνται από την καύση του πετρελαίου (diesel). Σε περίπτωση που αφαιρεθεί, η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου του κινητήρα (ECU) θέτει τον κινητήρα σε κατάσταση ασφαλείας (safemode) για την προστασία του κινητήρα, αλλά και εξαρτημάτων του (βαλβίδες, υπερσυμπιεστήςκ.τ.λ) από την ανεξέλεγκτη μείωση της αντίστασης πίεσης των καυσαερίων. Για τους παραπάνω λόγους η αφαίρεση του DPF δεν προβλέπεται σε καμία περίπτωση.

Σε περίπτωση καταστροφής του DPF και λόγω της υψηλής τιμής του, μπορώ να το αντικαταστήσω με κάποιο ανταλλακτικό απομίμησης;

Η αντικατάσταση ενός γνήσιου φίλτρου (original) με ένα απομίμησης δε συνιστάται, καθώς ελάχιστα φίλτρα-απομιμήσεις πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζουν οι εταιρίες. Είναι πολύ πιθανό να προξενήσετε σοβαρές βλάβες στον κινητήρα.

Μήπως να πατάω επίμονα το γκάζι, προκειμένου να πετύχω την απόφραξη;

Η απόφραξη είναι κάτι που γίνεται από την ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου του κινητήρα (ECU) του αυτοκινήτου σε συγκεκριμένη αντίσταση πίεσης και πληρότητας αιθάλης στο φίλτρο (ενεργειακή αναγέννηση-ανάπλαση) και δεν πρέπει να πατάμε το γκάζι, τουλάχιστον, όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται σε στάση. Σε αυτές τις περιπτώσεις παρατηρήθηκε ανάφλεξη του κινητήρα, λόγω της υπερθέρμανσης του φίλτρου σωματιδίων, που ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τους 1600°C. Μάλιστα, σε περίπτωση που το αυτοκίνητο παρουσιάσει σημαντική μείωση στην απόδοσή του, δεν θα πρέπει να πατάμε το γκάζι ούτε για να το οδηγήσουμε σε συνεργείο. Προτείνεται να μεταφερθεί με εταιρία οδικής βοήθειας.

Αξίζει να αγοράσω ένα γνήσιο καινούργιο φίλτρο DPF;

Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη αλλαγή κοστίζει από 1000€ έως 4000€, κρίνεται πιο συμφέρουσα η ανακατασκευή – καθαρισμός του φίλτρου, όταν μάλιστα δίνεται η ίδια εγγύηση!